Economie circulară, colectare separată, reciclare, deșeuri regenerabile sunt concepte frecvent vehiculate, dar și mai adesea auzim vorbindu-se despre încălcarea legilor și prezența gunoaielor. Ce putem face, însă, la nivel de individ, la nivel de companie, dar în mod special la nivel de instituție responsabilă pentru a avea o țară mai curată și mai sănătoasă?
Schimbarea de comportamente și mentalități este un drum lung și de cele mai multe ori sinuos, însă extrem de necesar pentru a ne ralia la efortul global de salvare a planetei. La nivel de cetățean suntem responsabili să ne schimbăm obiceiurile greșite, să colectăm separat și să înțelegem diferența dintre gunoiul menajer și cel reciclabil, iar la nivel de primării și asociații intercomunitare este nevoie să respectăm cadrul legislativ, să implementăm sisteme funcționale, care să asigure disponibilitatea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor atât în gospodării, cât și în spațiile publice.
Pentru a ajuta noua generație să conștientizeze importanța prezervării naturii, programul „Săptămâna Verde” oferă posibilitatea elevilor să afle cum pot acționa în mod sustenabil, prin reducerea consumului și evitarea generării de deșeuri de ambalaj, prin refolosire, reciclare și colectare separată.
Proiectul “Foocus to green eco life”, sustinut de Aqua Carpatica, desfasoara de 5 ani evenimente dedicate mediului verde. Urmatriti evenimentele pe blocul proiectului https://focustogreenecolife.wordpress.com/
OIREP-ul Marathon EPR Group (Organizație pentru Implementarea Răspunderii Extinse a Producătorului) s-a alăturat acestui program școlar în calitate de susținător constant al campaniilor de educare și conștientizare privind protecția mediului înconjurător.
Astfel, în perioada 27-29 martie, în colaborare cu Colegiul Național „GHEORGHE LAZĂR”, a fost organizată o vizită de studiu a elevilor în nordul Moldovei, la o fabrică de prelucrare a lemnului din Rădăuți și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Iași, pentru a familiariza tinerii cu concepte precum managementul integrat al deșeurilor, reciclarea și valorificarea energetică a deșeurilor, economia circulară. Vizita, la care au participat elevi din clasa a 11-a și membri clubului de robotică Titans, a oferit și ocazia de a vedea concret cum colectarea separată și reciclarea contribuie la un mediu mai sănătos și verde.
De altfel, acțiunea OIREP-urilor în România este una extrem de importantă, în special pe fondul modificărilor legislative constante, fiind necesară o mai mare exigență din partea autorităților cu privire la modul de implementare și respectare a acestor reglementări legale de către operatorii economici. Implicarea și responsabilizarea pe toate palierele, precum și nevoia unor sancțiuni dure către companiile care nu respectă normele sunt absolut necesare pentru progresul sustenabil.
Toate aceste eforturi conjugate și campaniile de educare și conștientizare au ca scop general ralierea țării noastre la target-ul european și creșterea procentului național de reciclare. Colaborarea cu o firmă specializată, respectarea legilor și implementarea politicilor de mediu vor contribui semnificativ la îmbunătățirea managementului deșeurilor și, implicit, la o viață mai bună și o țară mai curată.