Summit G20 in Indonezia. Decalogul lui Zelenski

Summit G20 in Indonezia. Decalogul lui Zelenski

Volodimir Zelenski le-a cerut marţi liderilor G20, reuniţi în Indonezia, să-şi depăşească divizările şi să devină „co-creatori ai păcii” pentru a pune capăt războiului „distructiv” dus de Rusia, împotriva căreia ţările occidentale încearcă să-şi sporească presiunea, informează Agerpres.

Cea mai importantă reuniune a liderilor mondiali de la începerea pandemiei s-a deschis în absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali.

Acesta este primul summit care se desfăşoară după aproape nouă luni după declanşarea unui război sângeros cu consecinţe economice grave pentru planetă şi o ameninţare nucleară ce planează asupra lumii.

Revenit de la Herson, oraş din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri care s-a exprimat prin videoconferinţă în faţa a ceea ce el a numit „G19″, excluzând Rusia.

„Ucrainei nu ar trebui să i se ofere să încheie compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii, iar lumea a fost martoră la asta. Și dacă Rusia spune că vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin acțiuni.