Alimentele ce reglează digestia și ne scapă rapid de balonare

Alimentele ce reglează digestia și ne scapă rapid de balonare

Alimentația dezechilibrată, cat și un stil de viață sedentar afectează major intestinul. Statul pe scaun sau în canapea sunt inamicii care ne produc disconfort abdominal și balonare.

Din fericire, există soluții naturale care ajută la menținerea sănătății digestive.

Sedentarismul, cel mai mare dușman al intestinului FOTO Shutterstock
Sedentarismul, cel mai mare dușman al intestinului FOTO Shutterstock

Conform specialiștilor, constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Nu este un semn de boală, ci mai degrabă consecința unei alimentații dezechilibrate și a unui stil de viață sedentar. Pentru a scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural, dr.Mihaela Bilic oferă într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare câteva soluții la îndemâna oricui.

„Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor.

Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative. Cat despre fructe, nu le transformați în suc ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal”, spune medicul.

Produse de care trebuie să te ferești

De asemenea, specialistul atrage atenția că există alimente care cresc riscul de constipație. „Toate produsele de origine animală precum carnea, peștele, oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă. Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul!„, precizează medicul.

„Cafeaua este de mare ajutor”

Din fericire, la polul opus există alimente care ajută tranzitul intenstinal. Este vorba despre toate produsele de origine vegetală.

Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim 2 ori pe săptămână. Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia.

Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.

La capitolul obiceiuri sănătoase mergeți la toaletă în fiecare dimineață la oră fixă și acordați-vă un interval de 10-15 minute în care să fiți relaxați”, arată specialistul.

„Nu abuzați de produse laxative!”

Pe lângă toate acestea, nutriționistul avertizează că „sedentarismul este principala cauză a constipației, când stăm pe scaun și în canapea intestinul este paralizat. Deci mișcați-vă cat mai mult, indiferent că mergeți pe jos, faceți curățenie sau dansați!

Țineți cont că stresul și anxietatea sunt factori agravanți pentru constipație, sănătatea digestivă depinde de echilibrul nostru fizic și psihic. Tehnicile de respirație și de relaxare, yoga și masajul abdominal regulat în sensul acelor de ceasornic sunt remedii eficiente pentru un tranzit intestinal optim. Nu abuzați de produse laxative, constipația dispare de la sine dacă avem un stil de viață echilibrat și un meniu adecvat„.