Funcționarea creierului. Alimente care te fac mai deștept

Funcționarea creierului. Alimente care te fac mai deștept

Acte precum învățarea, gândirea, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și capacitatea de a acorda atenție se încadrează toate într-un termen care se numește funcție cognitivă.
Cele mai bun alimente pentru creier
Cele mai bun alimente pentru creier

În Statele Unite ale Americii, aproximativ doi din trei americani se confruntă cu tulburări cognitive, la o vârstă medie de 70 de ani. Și chiar dacă vârsta este cel mai mare factor de risc declinul cognitiv, la fel de importanți sunt istoricul familial, nivelul de educație, leziunile cerebrale, inactivitatea fizică și afecțiunile cronice precum boala Parkinson, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral și diabetul. Dar, deși pare greu de crezut, alimentele pe care le consumi îți pot afecta și sănătatea cognitivă.

Șapte alimente care susțin funcția cognitivă

Ouă

Ouăle sunt o sursă naturală de nutrienți care susțin sănătatea creierului, inclusiv colina (150 miligrame per ou mare) și luteină și zeaxantina (252 micrograme per ou mare). Colina din ouă ajută la menținerea sănătății creierului pe tot parcursul vieții, la orice vârstă și etapă din viață, inclusiv memoria, gândirea, starea de spirit și multe altele.

Ouăle sunt bune pentru creier  FOTO Shutterstock
Ouăle sunt bune pentru creier FOTO Shutterstock

Aproximativ 90% dintre americani nu ajung la aportul recomandat de colină, iar aportul scade după vârsta de 50 de ani, doar 4% dintre adulții cu vârsta de 71 de ani și peste atingând aportul adecvat de colină. Ouăle sunt unul dintre puținele alimente bogate în colină și pot ajuta la atingerea aportului zilnic recomandat.

Luteina a fost mult timp asociată cu sănătatea ochilor, dar cercetările au descoperit că luteina poate juca un rol important și în cogniție. Similar cu modul în care luteina se acumulează în ochi, este prezentă și în creier și a fost asociată cu o funcție cognitivă mai bună la adulții în vârstă și cu performanța școlară la copii, arată Eat This.

Consumul obișnuit de ouă a fost asociat cu o performanță cognitivă îmbunătățită la adulți.

Ciuperci

Ciupercile sunt mult mai mult decât un substitut pentru carne într-un burger vegan. Sunt principalele surse de ergotioneină, care este un aminoacid ce funcționează ca un antioxidant. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale ergotioninei fac din aceasta un compus bioactiv important care poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă, la beneficii cognitive și la reducerea stresului atunci când face parte dintr-un stil de viață și o alimentație sănătoasă.

Ciupercile sunt sursă bună de proteine FOTO Shutterstock
Ciupercile sunt sursă bună de proteine FOTO Shutterstock

Cercetătorii publicați în British Journal of Nutrition au poziționat ergotioneina drept o „vitamina longevității”, sugerând că această legume poate fi o sursă importantă a acestui nutrient pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase și a beneficiilor cognitive.

Nuci

Nucile sunt o sursă bună de acizi grași ALA omega-3, motiv pentru care sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Iar consumul acestora poate combate stresul oxidativ și inflamația – doi factori ai declinului cognitiv.

Potrivit rezultatelor studiului The Walnuts And Healthy Aging, un studiu controlat randomizat care evaluează efectele consumului între 30 și 60 de grame de nuci în fiecare zi timp de 2 ani, consumul zilnic de nuci ar putea întârzia declinul cognitiv în rândul celor cu risc mai mare.

Afine sălbatice

Există mai multe soiuri de afine, iar dintre toate, afinele sălbatice pot oferi beneficii unice sănătății cognitive.

Afinele sălbatice sunt cele mai bune  FOTO Shutterstock
Afinele sălbatice sunt cele mai bune FOTO Shutterstock