Puterea poate fi spirituală, mentală, emoțională și fizică. Cei mai mulți dintre noi sunt fascinați de puterea fizică și ignoră aproape complet celelalte puteri, deși acestea din urmă le pot influența mult mai profund viața în sens pozitiv.
Expresia „cunoașterea înseamnă putere” a devenit în ultimii ani doar o lozincă pentru unii dintre noi. „Important este să aflăm de unde ne luăm puterea, pentru că atunci vom ști și de unde vine. Mulți vor putere, dar nu se întreabă de ce au nevoie de ea. Ca să simplificăm foarte mult, puterea reprezintă energie”, explică psihologul Stelian Chivu.
Partea din creier care se opune oricărei schimbări
Energia se manifestă sub forma frumuseții și a puterii fizice, a banilor și chiar a sănătății. Aceasta poate fi folosită în sens pozitiv, dar și pentru a face rău. De pildă, o persoană care cunoaște artele marțiale se poate folosi de această abilitate pentru a răni grav pe cineva.
„Cunoașterea poate fi exterioară și interioară. Cunoașterea exterioară este infinită, ca și Universul. Cunoașterea interioară este pentru fiecare din noi cea mai eficientă, mai abordabilă și mai practică putere. Când îți descoperi puterea interioară, începi să îți recapeți controlul asupra ta. Este vorba despre controlul sau puterea asupra instinctelor, asupra egoului și asupra dependențelor și asta înseamnă foarte mult”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Potrivit specialistului, puterea interioară este localizată în creier, ceea ce înseamnă că acesta este superputerea fiecăruia dintre noi. Parte a sistemului nervos central, creierul este format din creierul reptilian, creierul limbic și neocortexul.
Atunci când vrem să facem o schimbare în viața noastră, creierul, în special partea reptiliană, accesează în special frica, panica și agitația. Mai pe românește, creierul reptilian se opune oricărei schimbări.
Creăm gânduri, stări și manifestări
„Când suntem triști sau avem fluturi ori goluri în stomac, când avem tot felul de dependențe, înseamnă că suntem conduși de creierul limbic, care ne controlează emoțiile. Tocmai de aceea este foarte important să ne cunoaștem și să ne controlăm emoțiile, astfel încât să judecăm, să evaluăm și să comparăm alternativele înainte de a lua o decizie”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Altfel, vom fi controlați permanent de propriile emoții și riscăm să devenim depresivi, anxioși, să avem reacții exagerate și să dramatizăm diverse situații cu care ne confruntăm.
Există chiar posibilitatea să ne alegem cu boli mintale grave, precum demența, schizofrenia și tot soiul de tulburări afective. Când accesăm neocortexul, ajungem practic să ne creăm viața în fiecare secundă.
„Creăm gânduri, stări și manifestări. De asemenea, creăm fericire, sănătate sau boală, devenim mai puternici sau mai slabi. Iată de ce cunoașterea armonioasă a creierului face ca toate cele trei părți ale sale să conlucreze pentru a produce exact schimbarea de care avem nevoie. Fac acest lucru cu pacienții mei. Îi ajut să își descopere puterea interioară, îi ajut să o reveleze, să o integreze și să o folosească în mod armonios. Cea mai mare putere pe care o poți avea este puterea ta asupra ta”, conchide psihologul Stelian Chivu.