Ce faci dacă copilul tău înghite un corp străin?

Ce faci dacă copilul tău înghite un corp străin?

Dacă se întâmplă să nu fii atent și cel mic înghite ceva, apare și sentimentul de vinovăție. Un medic ne explică ce ar trebui să facă un părinte atunci când cel mic a înghițit un corp străin și când să se prezinte la spital.
 Pericol de înec - copil care înghite corp străin FOTO Shutterstock

Medicul Mihai Craiu publică o serie de materiale educative pe pagina de socializare „Spitalul virtual pentru copii”, unde părinții pot afla informații importante care îi pot ajuta în unele situații dificile.

Unul dintre aceste materiale cu rol educativ se referă la situațiile – destul de des întâlnite – când copilul înghite un corp străin.

Majoratea părinților se panichează și vor ajunge în cel mai scurt timp la Urgență cu copilul, însă medicul vine cu niște lămuriri importante în acest sens. Părinții vor afla că nu întotdeauna e nevoie să se panicheze și că unele situații sunt diferite.

Radiografie corp străin  FOTO Facebook SVPC
Radiografie corp străin FOTO Facebook SVPC

Corpi străini, periculoși sau nu

Ce este de făcut in cazul în care un copil bagă în gură un corp străin şi îl înghite accidental? Depinde de natura corpului străin, de forma şi dimensiunile lui şi de locul în care se află in corpul copilului dumneavoastră”, începe medicul Mihai Craiu.

Dacă este un corp metalic mic (o monedă de 50 de bani în cazul acestui pacient din imagine) este extrem de puțin probabil să apară efecte adverse şi acesta se va elimina prin materiile fecale după ce a parcurs încet (în 2-3 zile) tot tubul digestiv”, mai spune el.

Medicul continuă apoi referindu-se la situațiile în care ar trebui să ne alarmăm și să luăm măsuri.

Periculoşi sunt acei corpi străini care rămân blocați, pentru că sunt prea mari (mai lungi de 6 cm şi cu grosime mai mare de 2 cm) sau au margini tăietoare sau înțepătoare sau conțin material coroziv (cum sunt bateriile). Daca un corp străin trece de esofag şi ajunge în stomac (în poza se vede că moneda este mai jos decât punga de aer a stomacului) acesta va ieşi singur, de obicei”, mai arată el.

Care sunt semnele de pericol

Medicul pediatru mai relatează apoi care sunt semnalele de alarmă care indică faptul că cel mic trebuie dus la medic de urgență.

Semne de pericol – vărsături violente, senzația de nod în gât și salivare excesivă. Acestea apar în cazul blocării corpului străin, de obicei în sfincterul esofagian inferior”, explică el.

Unii copii pot avea modificări de voce sau de respirație dacă a rămas chiar în gât (orofaringe) acel corp străin. În aceste cazuri, IMEDIAT LA SPITAL! Apelați 112”, mai recomandă medicul.

Diagnosticul de certitudine, pentru a lua cea mai buna decizie de tratament, îl pune radiografia abdominală „pe gol” (adica făra substanța de contrast) cu pacientul stând în picioare, pentru corpii radioopaci. Rareori e necesara endoscopia pentru a extrage corpii blocați sau tăietori/înțepători sau baterii alcaline”, mai spune el.

Pe de altă parte, sunt situații în care e nevoie de un neurolog pediatru sau psiholog, mai arată medicul. Asta, în cazul în care copilul repetă ingestia unor corpi străini.