București. Poluare de trei ori peste maximul considerat inofensiv pentru sănătate

București. Poluare de trei ori peste maximul considerat inofensiv pentru sănătate

Numai 13 stateși regiuni de pe tot mapamondul au avut în urmă cu un an o calitate „sănătoasă a aerului”, conform unui studiu de specialitate. În București poluarea a fost de trei ori peste maximul apreciat ca fiind inofensiv pentru sănătate.
Poluare
Australia se află în topul țărilor cu un aer curat. FOTO Shutterstock

Studiul a fost efectuat pe baza datelor de la peste 30.000 de stații de monitorizare.

Aproximativ toate cele 131 de țări și regiuni cuprinse în raport (90%) au calitatea aerului sub valorile indicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Concentrația de microparticule fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii, a întrecut în aceste situații nivelul de cinci micrograme pe metru cub.

În București, concentrația de particule fine în aer a fost în urmă cu un an în medie de 17.1 micrograme pe metru cub.

Prin urmare, numai șase state și șapte regiuni din Pacific și Caraibe au un aer care nu afectează sănătatea populației. Estonia, Finlanda și Islanda sunt statele europene care au un aer curat. În plus, și Australia, Noua Zeelanda și Grenada se află în topul țărilor cu un aer curat.

Lahore, situat în Pakistan, este orașul cu cel mai poluat aer, nivelul particulelor fine depășind de 17 ori valoarea acceptabilă.

Bucureștiul este pe locul 1.355 din cele peste 7.300 de orașe incluse în studiu, iar pe locul 628 în lume se află Cluj Napoca.