Baschetbalista Brittney Grinerdeținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite

Baschetbalista Brittney Grinerdeținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner pentru a-l primi, la schimb, pe cetățeanul rus Viktor Bout, unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. Fiecare dintre cei doi era prizonier în Rusia, respectiv în SUA. Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi, 8 decembrie. (politic)

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter. Foto White House

Soția baschetbalistei eliberate, Cherelle Griner, a declarat că a fost “copleșită de emoție”, exprimând gratitudinea sa către oficialii de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat pentru acest final fericit.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Fost ofițer militar sovietic, a fost unul dintre cei mai căutați bărbați din lume, acuzat că a vândut arme Al Qaeda, talibanilor și diferitelor guverne și militanți din Rwanda, Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Algeria.

Filmul „Lord of War”, cu Nicolas Cage în rol principal și lansat în 2005, s-a bazat pe cazul său. Agențiile americane l-au vânat ani de zile până când l-au prins din urmă la Bangkok, în 2008, și l-au extrădat în SUA, în 2010.

„De ce rușii au fost atât de motivați atât de mult să-l elibereze pe Bout după capturarea sa este un mister.”, scria The New York Times, anul acesta în august.

„Orice informație secretă pe care Moscova s-ar fi îngrijorat că acesta ar putea-o dezvălui, probabil că a fost devoalată deja cu mult timp în urmă sau este cu siguranță livrată până acum. Dar poate fi, pur și simplu, un sentiment de solidaritate din partea președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei, fost ofițer K.G.B.”, arăta ziarul american.