Potrivit tradiţiei folclorice, în noaptea de Sânziene sau Drăgaica se deschid porţile cerului, iar lumea de dincolo poate intra în contact cu lumea pământeană.
Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi.
În Noaptea de Sânziene, animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii. Tot în Noaptea de Sânziene porţile cerului sunt deschise și se întorc strămoșii acasă, Moșii de Sânziene.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene, noaptea magică în care se deschid porţile Cerurilor
Conform credinței populare, în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid iar Sanzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.
Cum arată și ce proprietăți au florile de sânziene
Cu siguranță ai auzit de flori de sânziene. Pe numele ei ștințiific Galium verum, sânziana este o plantă perenă erbacee din familia Rubiaceae. Este răspândită în toată Europa, Africa de Nord și Asia temperată, din Palestina, Liban și Turcia până în Japonia și Kamchatka.
Sânziana este o plantă ușor cățărătoare, cu tulpinile care pot crește până la 60-120 centimetri lungime, înrădăcinându-se frecvent acolo unde ating pământul. Frunzele au 1–3 cm lungime și 2 milimetri lățime, iar culoarea este de verde închis strălucitor, cu flori galbene, produse în grupuri dense.
Sânziele vor crește în locuri în care soarele pătrunde direct. Le place libertatea și vântul și iubesc locurile uscate.
Se spune că Sânzienele erau niște fete frumoase care trăiau prin păduri sau pe câmpii. Ele dau puteri deosebite florilor și buruienilor, devenind plante de leac, bune în tratarea multor boli. În credința populară se spune că în noaptea Sânzienelor, ele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă și vindecă bolnavii.
Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sânzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.