Actorul care ne-a încântat copilăria cu „Titanic Vals“ și „Lumini și umbre“

Actorul care ne-a încântat copilăria cu „Titanic Vals“ și „Lumini și umbre“

Actorul Dinu Manolache, care ne-a lăsat roluri memorabile, jucând alături de actori din generaţia de aur, a murit la vârsta de 43 de ani, în anul 1998.

Dinu Manolache FOTO Studiourile Buftea
Dinu Manolache FOTO Studiourile Buftea

Dinu Manolache s-a născut în comuna Rogova din judeţul Mehedinţi la 13 mai 1955. În 1980 a absolvit studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Cu doar un an înainte, în 1979, tânărul actor îşi făcuse debutul pe marele ecran, în rolul lui Vasile din filmul „Cine mă strigă?”, regizat de Letiţia Popa.

Anul următor, 1981, îi aduce distribuţia în alte două roluri memorabile: Simion Handrabur din „Semnul Şarpelui”, în regia lui Mircea Veroiu şi respectiv, rolul lui Virgil din „Fata Morgana”, film regizat de Elefterie Voiculescu.

În anul 1982 Dinu Manolache apărea în documentarul de scurt metraj „Mitul lui Mitică” de Mihnea Columbeanu şi în pelicula lui George Cornea, „Rămân cu tine”, în care îl vedem alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea şi de fostul său profesor, Octavian Cotescu.

Tot în 1982, are un rol splendid, alături de Leopoldina Bălănuţă şi de viitoarea sa soţie, actriţa Rodica Negrea, în filmul „Mult mai de preţ e iubirea” ,în regia lui Dan Marcoci.

Acelaşi an îi aduce un rol în seria a doua a celebrului film “Lumini şi umbre”, alături de nume mari ale cinematografiei româneşti, precum Gina Patrichi, Ilarion Ciobanu, Adrian Pintea sau Gheorghe Dinică.

image

Debut în televiziune

În televiziune şi-a făcut debutul în 1983, cu rolul servitorului Fabrizio din filmul „Hangiţa”, o adaptare pentru TV după piesa omonimă a lui Carlo Goldoni, în regia lui Constantin Dicu.

Şi în acest film, Dinu Manolache apare alături de câţiva actori din generaţia de aur, ca Mitică Popescu, Dana Dogaru, Coca Andronescu sau Ovidiu Schumacher.

După Revoluţie, în 1990, Dinu Manolache revine în atenţia iubitorilor de film, cu un rol în producţia „Campioana” de Elisabeta Bostan, alături de Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, George Mihăiţă şi Ileana Stana Ionescu.

În 1994 actorul apare în ecranizarea lui Dinu Cernescu, după comedia „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, în rolul lui Dinu Petre, alături de Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Dorina Lazăr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu.

A murit 3 septembrie 1998 la Bucureşti, la vârsta de 43 de ani, după o lungă suferinţă. A fost îngropat la Cimitirul Bellu ortodox, pe Aleea Artiştilor.