Timișoara face pași către producția verde prin sistemul de termoficare

Timișoara face pași către producția verde prin sistemul de termoficare

Primarul a anunţat că în luna iunie va expira contractul de delegare a producţiei şi a transportului energiei termice către timişoreni, încheiat cu Colterm. Noul contract se va încheia cu Colterm pentru producţia de energie termică, iar activitatea de transport, distribuţie şi furnizare va fi delegată unei alte companii municipale, noua Uzină Energetică Timişoara.

Sistemul de termoficare din Timișoara a început o serie de pași prin care se îndreaptă spre producţia verde. Astfel, sistemul de distribuţie a agentului termic va fi preluat de municipalitate din această vară, iar compania locală Colterm se va concentra doar pe producţie. 

Această transformare va avea mai multe avantaje, astfel că pierderile tehnologice reclamate permanent de Colterm nu vor mai fi suportate direct de companie, care va vinde agentul termic la poarta fabricii, susține primarul Dominic Fritz. Distribuţia şi furnizarea efectivă a agentului termic va fi făcută de o altă companie a Primăriei Timişoara.

Primăria Timișoara a investit în ultimii doi ani 160 de milioane de lei din fonduri europene, în modernizarea a 30 de kilometri de reţea de distribuţie. De asemenea, municipalitatea pregăteşte o nouă investiţie estimată la circa 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) pentru retehnologizarea altor 30 de kilometri de reţea, în încercarea de a reduce masiv pierderile de reţea, provocate de lipsa de investiţii din ultimii 30 de ani. Primăria are depus şi un proiect de 230 de milioane de lei pentru achiziţionarea unei instalaţii de cogenerare, prin fonduri PNRR.