2023 este anul decontului în economie

2023 este anul decontului în economie

Falimentul “Silicon Valley Bank” și efectele sale arată cât de multă nervozitate este în sistemul financiar mondial. Inflaţia a făcut ca mulţi dintre investitorii să caute, aş spune cu disperare, plasamente peste ratele de inflaţie, iar această goană după investiţii cu rate de câştig de peste 10% a dus la acest tip de comportament imprevizibil.

Inflaţia a făcut ca mulţi dintre investitorii să caute, aş spune cu disperare, plasamente peste ratele de inflaţie, iar această goană după investiţii cu rate de câştig de peste 10% a dus la acest tip de comportament imprevizibil care face victime mai ales în rândul băncilor mici şi mijlocii care nu au puterea de a face faţă unor retrageri masive de capital.

Asta s-a întâmplat la SVB dar şi la Signature Bank, unde investitorii, mulţi dintre ei speculanţi au căutat un exit rapid, pe fondul zvonurilor privind starea financiară a acestor bănci.

Falimentul a devenit cert atunci când nimeni din piaţă nu a mai vrut să ajute aceste bănci care, în practică, nu aveau nicio problem financiară – făcuseră profit, investeau în proiecte de viitor şi, da, aveau un grad ridicat de risc.

Nu este exclus să vedem şi alte bănci în astfel de situaţii pentru că nivelul de volatilitate, de nervozitate din pieţele financiare este extrem de ridicat. Teoria economică spune că dintr-o perioadă de inflaţie puternică nu poţi ieşi decât prin recesiune – adică printr-o restrângere severă a consumului, prin falimente şi disponibilizări de personal.

Toată lumea se întreabă când va veni această criză şi cum ne va afecta. De aici şi aceste temeri care se traduc în mişcările bruşte de capital, cu victimele de serviciu aferente.

România, în acest moment, este ferită de astfel de probleme. Băncile de la noi sunt bine capitalizate, iar riscul de eşec este minim. Să nu uităm că avem cele mai profitabile bănci din UE, pe fondul creşterilor de dobândă.

Doar dacă băncile mamă, din Franţa, Austria, Grecia sau Italia vor întâmpina probleme, am putea asista la un risc de contagiune, însă şansele sunt extrem de mici.

Dacă 2022 a fost anul inflaţiei, 2023 va fi, cu siguranță, și se dovedește acest lucru – anul decontului. Vlăguită de inflaţie, de creşterile de dobândă și de scăderea consumului, economia mondială este precum un bolnav care dă semne reale de febră.

Dacă boala se va agrava sau nu, dacă va ajunge sau nu la terapie intensivă ține de deciziile pe care băncile centrale, reglementatorii, statele și investitorii le vor lua în următoarea perioadă.