Elixirul tinereții: serul care ar putea opri procesul de îmbătrânire

Elixirul tinereții: serul care ar putea opri procesul de îmbătrânire

Cercetătorii laboratorului Sinclair din cadrul Harvard Medical School au făcut o dezvăluire privind posibilitatea opririi procesul de îmbătrânire, care ar putea schimba viitorul, arată cbsnews.com.

Programarea epigenetică afectează îmbătrânirea FOTO Shutterstock
Programarea epigenetică afectează îmbătrânirea

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta, programarea epigenetică (modul în care ADN-ul este organizat și reglementat) afectează îmbătrânirea.

Oamenii de știință au făcut o serie de experimente pe șoareci, derulate pe parcursul a 13 ani. Inițial, cercetătorii au făcut schimbări epigenetice prin modificarea ADN-ului pentru a îmbătrâni șoarecii.

„Există o modalitate clară de a accelera îmbătrânirea prin întreruperea programării epigenetice în celule. Apoi, de asemenea, poate fi readusă la o stare de tinerețe“, a declarat Thomas Dixon-McDougall, participant la studiu și cercetător postdoctoral.

Concluziile vin după analizarea unor șoareci de aceeași vârstă, cu aceeași secvență ADN.

În înregistrarea video realizată în cadrul cercetării se vede cum cei doi șoareci de aceeași vârstă arată total diferit.

„Unul dintre ei a avut această construcție de îmbătrânire artificială“, a spus Dixon-McDougall.

 „Activarea acestor gene este suficientă pentru a șterge aspecte ale îmbătrânirii”

Inversarea acestui proces a fost marea provocare.

Doctorandul Christopher Petty a explicat că, reparându-le ADN-ul cu ajutorul terapiei genice, șoarecii au devenit mai tineri.

„Am văzut semne de creștere a mușchilor, a forței și a activității”, a spus Dixon-McDougall.

„Activarea acestor gene este suficientă pentru a șterge aspecte ale îmbătrânirii. Dacă putem interveni devreme, sau chiar mai târziu, pentru a inversa îmbătrânirea, se pare că putem avea un impact asupra mai multor boli deodată”, a spus Petty.

Următorul pas este testarea descoperirii lor pe mamifere mai mari.

Cercetătorii încearcă să găsescă soluții pentru ca rezultatele lor să fie de ajutor persoanelor cu boli precum Alzheimer sau scleroza multiplă, potrivit cbsnews.com.