Gala Green Report. Economia circulară este categoria cu cele mai multe înscrieri
Proiecte sustenabile diverse au fost înscrise la cele 11 categorii ale Galei Green Report au intrat în procesul de jurizare, urmând ca pe 18 ianuarie să fie decernate premiile pentru acele propuneri care au demonstrat impact real, măsurabil și aspect inovativ. Categoria „Excelență în economie circulară” s-a clasat pe primul loc, cu 12 proiecte înscrise, fiind urmată de „Excelență în eficiență energetică”, cu 10 proiecte înscrise.
Economia circulară reprezintă noul model de producție și consum, care presupune partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente pe cât posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, înseamnă reducerea deșeurilor la minim. Când un produs ajunge la sfârșitul vieții sale, materialele sale sunt păstrate în economie cât mai mult timp posibil. Acestea pot fi folosite într-un mod productiv din nou și din nou, creând astfel valoare suplimentară.
Astfel economia circulară este un proces esențial pentru valorificarea unor cantități considerabile de deșeuri rezultate din ambalaje.
Un individ produce anual 5 tone de deșeuri și consumă 14 tone de materii prime pe an. Prin economia circulară, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate. Cele mai recente studii demonstrează o cerere mai mare de materii prime, care, prin extracție și utilizare au un impact major extrem de negativ, prin creșterea emisiilor de CO2 și consum de energie. O utilizare eficientă însă, reduce în mod considerabil emisiile de gaze cu efect de seră, de până la 3-4%.
În România, numărul companiilor care au înțeles necesitatea unei economii circulare este în creștere și implementarea nu mai este doar la nivelul unor proiecte să inițiative singulare, ci fac parte din modelul de afaceri sau din modelul serviciului public desfășurat.
Cei 6 membri ai juriului Galei Green Report analizează și punctează fiecare dintre cele 12 proiecte înscrise care demonstrează o abordare sistematică și inovativă a principiilor economiei circulare în operațiunile curente, impactul fiecărui proiect, abordarea dincolo de propria amprenta de deșeuri și aspectul inovativ al acestora.
Membrii juriului sunt Ramona Jurubiță – Country Managing Partner, KPMG; Andreea Mitiriță – Partener Consultanță Fiscală, PwC; Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’or; Laura Ciobanu – Senior Manager Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România; Sorin Elisei – Director, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie, Deloitte România și Florin Stoican – Președinte Asociațiile Kogayon și Parcul Național Văcărești.
Sponsori: Mastercard, Reciclad’or, E-on, Environ, Green Group, Recolamp, Holcim, Unicredit Bank, Lidl, Nespresso, MagnaPharm, Kaufland, SAP
Parteneri: Confederația Patronală Concordia, ARĂM, Recolamp, BRCC, FIC, Malvensky
Parteneri media: Revista Piața, wall-street.ro, retail.ro, start-up.ro, sustainabilitytoday.ro, modernbuyer.ro, românia-insider.com, business-arena.ro, business-adviser.ro, roaliment.ro, Psychologies, Revista Cariere, Revista Biz, RFI