Emiterea cărții electronice de identitate începe în București din vara 2023

Emiterea cărții electronice de identitate începe în București din vara 2023

 MAI – Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, joi, că din vara anului 2023 va începe, în București, implementarea proiectului cu privire la eliberarea cărții de identitate electronică.
Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (…) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 .
Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”