Ce inseamna sa traiesti constient? Cand a fost ultima data cand ai constientizat ca te simti stresat?

Ce inseamna sa traiesti constient? Cand a fost ultima data cand ai constientizat ca te simti stresat?

Cat de prezent este stresul intr-o zi obisnuita? Care sunt acele lucruri care functioneaza pentru tine ca sa te eliberezi de stres?

Constientizeaza mai bine declansatorii stresului in viata ta si la final iti voi oferi trei modalitati simple, prin care sa te eliberezi atunci cand nevastuica apare.

Emotia care sta la baza stresului este frica. Sigur ai auzit de raspunsul lupta sau fugi! Cand mintea noastra percepe pericol sau risc, produce adrenalina, creste ritmul batailor inimii si aceste lucruri ne cresc abilitatea de a iesi din pericol. Pe vremea cand traiam in pesteri, acest plus ne oferea avantajul sa vanam pentru urmatoarea noastra masa.

In multe aspecte, munca este acum noul vanat – este cum noi, ca animale, ne hranim familiile nu prin vanat, ci fiind recompensati cu bani ca sa ne platim mancarea si adapostul. Acest lucru ne satisface prima nevoie umana, cea a securitatii. Aducem acasa “sunca”. In acest sens, munca este inca despre supravietuire si este in continuare un instinct primar care ia foarte in serios acest lucru, cu toate ca suntem in situatia in care am putea sa supravietuim si fara sa muncim.

Adrenalina este sanatoasa pentru organism, dar in cantitati mici, asumat. Atunci cand trece peste acest nivel, ea devine nesanatoasa si ne duce de la motivatie si momentum la stres si asfixiere. Ei bine, stresul are atat simptome cat si declansatori.

Printre simptomele fizice se numara: muscatul unghiilor, lipsa apetitului, indigestia, dorinta arzatoare de mancare si zahar s.a., iar printre simptomele comportamentale se numara: lipsa motivatiei, dificultati in concentrare, inabilitatea de a termina o sarcina, frica de esec, furia s.a. Cat de des constientizezi aceste simptome? Cat de prezente sunt ele in viata ta?

Cu toate ca simptomele sunt importante, ce poate fi si mai important sunt lucrurile care declanseaza stresul. In zile noastre, tinand cont de viteza cu care se desfasoara viata, cele mai comune cauze ale stresului pe care le-am identificat sunt lipsa controlului, frica de ridicol si conflictul.

Acum ca ai putin mai multa claritate asupra declansatorilor si cauzelor stresului, hai sa vedem care sunt acele trei lucruri cu care poti sa incepi ca sa te eliberezi.

Primul lucru pe care poti sa il faci este sa iei o foaie si un pix si sa scrii despre ce ti se intampla, despre ce experimentezi. Poti rupe, arde sau arunca apoi hartia iar acest act simplu contribuie la relaxarea mintii tale subconstiente.

Al doilea lucru pe care il poti face este sa impartasesti cu o persoana apropiata trairile. Acest act te elibereaza pentru moment si te imputerniceste sa faci alegeri mai intelepte in armonie cu obiectivele tale.

Si cel mai important lucru care functioneaza pe termen scurt este sa te opresti pentru cateva momente, sa constientizezi ca esti mai mult decat mintea ta, decat corpul tau si decat problemele percepute, sa constientizezi ca esti o parte din ceva magic numit viata.

Sa te cauti pe tine in fiecare zi, sa traiesti in armonie cu tine si esenta ta si sa iti amintesti ca singurul moment pe care il avem vreodata este cel prezent!