Emisiunea ”Educație verde”, programată în această seară de la ora 18:00 la Canal 33, a avut ca subiect principal reprezentarea animalelor sălbatice în heraldica națională și noile tendințe de impunere a unor simboluri și totemuri mai mult decât inedite.
Invitatul moderatorului Laurențiu Ciornei, fondator al Asociației ”Alianță Pentru Pădure, a fost Nicu Pârlog, jurnalist și biolog, expert în faună sălbatică.
Ileana Vlăduț, terapeut și invitat permanent al emisiunii ”Educație verde”, a prezentat rubrica ”Taina verde”.
Arborele perioadei este CARPENUL pana pe 13n iunie, iar floarea zilei este MARGARETA. Aliatii tipologiei carpen sunt , cel putin in terapia florala, MARUL PADURET si CASTANUL ALB., ambele ajutandu-ne sa ne simtim mai frumosi si mai bine cu noi insine.
Astrul URANUS ne ajuta sa avem mintea deschisa si sa gasim solutii noi la probleme si dileme mai vechi. Este mai benefic sa nu insistam pe dominanta, ci sa ne orientam spre comuniune.
Din cele mai vechi timpuri, animalele cu înfățișare și prezență impresionantă au fost alese drept totemuri, inițial, apoi simboluri în blazoane. Și asta deloc întâmplător.
Fenomenul acesta este, de fapt, unul definitoriu pentru întregul și complexul domeniul al heraldicii.
Si noi românii, de la vechile voievodate la stema României actuale, am avut propriile animale și chiar arbori simbol. Să amintim de bourul și apoi zimbrul Moldovei, de leul Olteniei, de acvila cu cruce în cioc a întregii Țări Românești, la corbul familiei Corvineștilor și la delfinii Dobrogei.
Fiecare dintre acestea are un rost și povești bine închegate și valoroase.
Dar ce ne facem cu criza de identitate a noilor români? Cei care nu-și cunosc simbolurile și acceptă foarte ușor convenții noi, adesea fabricate de mass-media senzaționalistă? Cum ar fi bujorul românesc, ciocârlia sau mai nou, râsul. Despre care doar Wikipedia îl anunță drept mamifer național al României?