Sapun de casa: un produs foarte cautat, in ultima perioada, deoarece este facut din ingrediente de incredere si nu contine chimicale care sa puna sanatatea in pericol. Exista o multime de retete pentru sapunul de casa.
Iti vom prezenta doua retete care, cu siguranta, iti vor fi pe plac.
Sapun de grapefruit, fara lesie. Ingrediente:
– 450 grame de baza de sapun din lapte de capra;
– 74 grame de sare roz de Himalaya;
– 20 picaturi de ulei esential de grapefruit;
Baza de sapun lei de masline si lesie. Ingrediente:
– 1,1 litri ulei de masline din tescovina;
– 370 ml de apa distilata;
– 140 g de hidroxid de sodiu.
Sapun de casa. Metoda 1. Prepararea sapunului de grapefruit:
– taie baza de sapun in bucati mici, usor de topit. Poti folosi , ca varianta, glicerina. Bucatile trebuie sa fie cat mai mici pentru ca aluatul sa fie cat mai subtire si sa nu se arda la preparare.
– pune baza de sapun taiata bucatlee intr-o oala/castron rezistent la caldura. Recipientul de care ai nevoie depinde de modul in care intentionezi sa topesti sapunul. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este pe o plita de aragaz. Pune sapaunul intr-o oala din otel inoxidabil. Daca aragazul nu este o optiune, topeste sapunul intr-un cuptor cu microunde.
– incalzeste si amesteca sapunul in mod constant pana se topeste. Incalzeste sapunul pe plita, ametecandu-l cu o spatula de cauciuc. Asa ii vei grabi topirea. Nu lasa amestecul sa stea nemiscat mai mult de 30 secunde, deoarece se va lipi. Amesteca pana cand ajunge la o consistenta lichida. Daca sapaunul e prea gros, pune putin apa in el si amesteca treptat. Cele mai multe baze de sapun ating consistenta potrivita in cateva minute. In functie de baza pe care o folosesti , poate fi necesar sa amesteci in jur de 15 minute. Bazele de sapun incep sa arda cand ajung la 60 grade Celsius.
Foloseste, asadar, un termometru de bucatarie pentru a urmari temperatura.
– adauga ceai, sare si alte ingrediente pentru a colora sapunul. Cafeaua si ceaiul proaspat preparate schimba culoarea aluatului, dar nu lasa un miros prea puternic. Amesteca si cateva fructe sau legume pentru a da sapunului tau o culoare profunda si vibranta. Vopselele de sapun sunt o alta optiune pentru culorile dorite. De asemenea, poti utiliza sare colorata si condimente pentru a crea varietate. De exemplu, adauga aproximativ 74 g de sare de mare roz din Himalaya pentru a da sapunului culoarea roz sau pune turmeric pentru ca sapaunul sa devina portocaliu. Inainte de aa dauga cafeaua si ceaiul, indeparteaza zatul si pliculetele.
– amesteca uleiuri esentiale si alte ingrediente pentru a da parfum sapunului. Amesteca 5-6 picaturi de ulei esential in aluat pentru a-l personaliza. Florile si ierburile rerepzinta alternative la uleiurile esentiale. Incearca sa folosesti ingrediente precum rpudra de sfecla sau lemn de santal. Ingrediente precum vanilia, mierea si zaharul brun pot oferi, de asemenea, sapunului o calitate deosebita, care face dificila depunerea.
– foloseste uleiuri si alte ingrediente pentru a schimba textura sapunului. Pentru bucati de sapun mai moi, incalzeste uleiul de gatit intr-o tigaie separata, apoi amesteca-l in aluat. Uleiul de masline, uleiul de cocos si uleiul vegetal sunt optiuni excelente pentru a obtine sapun moale, matasos. Pentru a ingrosa amestecul, adauga o lingura de fulgi de ovaz, miere sau ceara de albine.
Sapun de casa. Metoda 2. Baza de sapun cu ulei de masline si lesie:
– alege uleiuri vegetale pentru a forma baza pentru sapunul tau. Poti folosi o varietata larga de uleiuri pentru a crea sapun. Tipul de ulei determina cantitatea de alte ingrediente de care ai nevoie. Daca esti incepator, iti recomandam sa folosesti maximum doua tipuri de uleiuri. Uleiul de masline de tescovina dintr-un magazin alimentar este o baza obisnuita pentru inceput. Masoara 1,1 litri de ulei pe un cantar de bucatarie.
– foloseste un calculator pentru lesie. Daca urmezi o reteta specifica de sapun, utilizeaza cantitatea de lesie specificata in reteta. In caz contrar, mizeaza pe un calculator pentru lesie. Cantitatea de lesie de care ai nevoie variaza in functie de uleiul pe care il folosesti. Paatreaza raportul corect dintre lesie si ulei pentru a face un sapun util si deloc periculos! Cauta online un astfel de calculator.
– toarna apa intr-un vas rezistent la caldura. Pentru baza de sapun cu ulei de masline, avi nevoie de circa 370 ml de apa. Varsa apa intr-un vas din otel inoxidabil. Daca prepari un alt tip de sapun, utilizeaza cantitatea de apa specificata in reteta. Apa de la robinet contine, de obicei, minerale care afecteaza calitatea sapunului. Asadar, ar fi de preferat sa folosesti apa distilata.
– masoara lesia intr-un recipient separat pe un cantar de bucatarie. Toarna cu grija lesia intr-un pahar cu masura. Pune paharul pe cantar. Asigura-te ca ai cantitatea indicata de reteta(in cazul nostru 140 greame). Foloseste cu grija paharul, deoarece esia este foarte caustica. Pune ochelari de protectie si foloseste manusi chirurgicale. Daca lesia ajunge pe piele, spala repede zona afectata! Cel mai frecvent tip de lesie este hidroxidul de sodiu (NaOH). Hidroxidul de potasiu (KOH) sau potasiu este, de asemenea, utilizat la fabricarea sapunului. Citeste eticheta inainte de utilizare. Cele doua sunt similare, dar trebuie adaugate in cantitati diferite.
– toarna lesia in apa treptat, amestecand-o. Amesteca ingredientele impreuna folosind un tel din otel inoxidabil sau din plastic termoizolant. Lasa amestecul sa se incalzeasca si sa devina alb, inainte de a adauga mai multa lesie. Continua sa amesteci si sa torni pana cand termini dizolvarea lesiei. Amestecul va fi fierbinte. Nu turna niciodata apa in lesie si nu varsa toata lesia in apa simultan! Ai puutea starni o explozie a lesiei, stropind totul cu substante chimice periculoase. Lesia si apa elibereaza caldura si vapori atunci cand sunt amestecate impreuna.
– testeaza lesia cu un termometru pana cand ajunge la 43 ° C. Da recipientul deoparte. Dupa ce lesia incepe sa se raceasca, lipeste un termometru din otel inoxidabil pentru a tine evidenta temperaturii. Las-o sa se raceasca, pana ajunge la o valoare intre 38 si 43 ° C. In acest timp. Presgateste uleiurile.
– amesteca si incalzeste uleiurile de baza la aproximativ 43 ° C. Scopul este de a aduce uleiurile la aceeasi temperatura ca lesia. Cantareste uleiurile pe un cantar de bucatarie, apoi topeste uleiurile solide la foc mic. Se amesteca uleiurile lichide si se incalzesc pana cand ajung intre 38 si 43 ° C
– amesteca uleiurile cu apa de lesie, pana cand amestecul se ingroasa. Toarna uleiul fierbinte in lesie, amestecandu-l cu un tel din otel inoxidabil. Procesul de amestecare dureaza in medie intre 15 si 30 minute. Este posibil sa ai nevoie de mai mult timp pentru a obtine aluatul la o conssitenta asemanatoare cu cea a pastei de dinti. Poti utiliza un mixer electric de mana/ blender pentru a accelera procesul . Pune aluatul intr-un recipient adanc pentru a nu face mizerie. Daca utilizezi un blender, introdu-l complet in aluat inainte de a-l porni. Porneste amestecarea de la o vitea mica. Odata ce amestecul se ingroasa, treci la o viteza superioara.
– adauga parfumuri sau aditivi, daca doresti un sapun personalizat. Uleiurile esentiale, ierburile si agentii de ingrosare sunt ideale pentru un sapun asa cum iti doresti. Foloseste diferite ingrediente pentru a colora si parfuma sapunul. Dupa alegerea aditivilor, amesteca-i in aluat cu o lingura, o spatula sau un tel. De obicei, un sapun contine nu mai mult de 6% aditivi.
Turnarea si intarirea sapunului:
– curata si captuseste matritele de sapun. Matritele pentru sapun sunt cutii pentru instalarea aluatului lichid. Orice recipient uscat din plastic functioneaza. Poti folosi, de asemenea, matrite din silicon special pentru sapun. Daca ai un recipient din lemn, captuseste interiorul cu silicon;
– toarna aluatul de sapun in matrita. Umple fiecare matrita. Bate matrita de o suprafata dura de cateva ori pentru a sparge bulele de aer. Foloseste o spatula de cauciuc pentru a razui excesul de sapun;
– infasoara matrita in carton si intr-un prosop curat. Inveleste matrita intr-o bucata de carton, apoi infasoar-o intr-un prosop. Astfel, matrita se va forma corect;
– lasa sapunul sa se linisteasca tmp de 24 ore. Procesul de saponificare dureaza cel putin o zi. Cand scotidin matrita, acesta va fi dur si gata de taiere. Foloseste un cutit ascutit de bucatarie pentru a obtine bucatile de sapun la dimensiunea dorita. Pentru a netezi partile laterale, razuieste sapunul cu un curatator de cartofi. Pastreaza sapunul la temperatura camerei si departe de copi si animale. Daca ai folosit lesie proaspata, sapunul este inca periculos la atingere. Daca sapunul este prea moale pentru a fi taiat, mai lasa-l o zi la odihna.
– usuca sapunul timp de cateva saptamani inainte de a- l utiliza. Muta bucatile de sapun intr-o zona rece, dar bine ventilata. Pune sapunul deasupra unei hartii de ceara sau a altui material de unica folosinta pentru a preveni deteriorarea uleiurilor pe suprafata pe care se afla sapunul. Sapunul se usuca complet dupa aproximativ 4 saptamani. Poate dura si 8 saptamani, insa! Depinde de uleiurile pe care le-ai folosit.